sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Cearceafuri pătate şi boschetari ca la hotel, în Spitalul Judeţean

V-am promis că voi reveni cu o altă poveste de groază din Spitalul Judeţean Braşov. Cu aceeaşi ocazie descrisă în ultima postare, am putut să văd şi alte lucruri care m-au îngrozit. În acelaşi salon cu prietena mea era lăsat să doarmă un om al străzii. Se vedea clar că nu este sub nici un tratament. Mirosea îngrozitor evident şi era acoperit cu pătura de pe patul prietenei mele. Pentru că nu erau locuri libere în alte saloane am fost nevoite să aşteptăm acolo până i s-a terminat perfuzia.



Am făcut rost de o pătură din alt salon pentru că nu era tocmai cald. Nu a mai contat că era ruptă pe toate părţile şi zgâria de abia o puteai ţine pe tine.
Cearceafurile erau absolut îngrozitoare.




Pete mari şi galbene tronau pe ele şi erau umede de nu te duceau cu gândul decât la necesităţi fiziologice nespălate. „Nu vă uitaţi aşa urât că sunt curate cearceafurile. Sunt doar pete de sânge“, ne-a dat repede explicaţii o infirmieră de acolo.




Am înghiţit în sec amândouă. Fata se simţea mult prea rău ca să ne putem permite „luxul“ de a comenta ceva. Abia după ce şi-a mai revenit am ieşit din salon şi o doctoriţă foarte drăguţă ne-a lăsat să mergem în salonul proaspăt renovat, să stăm pe o bancă, pentru că paturile în continuare erau ocupate toate. „Da, vă înţeleg. E greu de stat în mirosul ăsta. Dacă domnişoara se simte mai bine puteţi sta pe băncuţă acolo“, ne-a spus femeia, pe un ton înţelegător.

Situaţia pentru mine este foarte clară. Boschetari, cerşetori, oameni ai străzii, sau cum le-o mai spune, folosesc Spitalul Judeţean drept hotel. Un loc călduţ în care să doarmă şi ei puţin, că paznicilor de la intrare le e mai milă de ei decât de cei care ajung cu adevărate probleme de sănătate acolo.

Locul este uneori şi curat dacă este vreun pat liber în salonul proaspăt renovat, dar în care nu se schimbă cearceafurile decât după cel puţin cinci pacienţi. Şi asta am văzut tot cu aceeaşi ocazie din păcate.
Asta e România secolului 21! Ăsta e Braşovul modern şi turistic. Aceasta este faţa pe care o văd turiştii străini care îşi rup picioarele la ski în Poiana Braşov.

DECÂT ATÂT!!!

13 comentarii:

  1. Da e una din realitatile sistemului sanitar romanesc. Oameni care nu isi fac datoria pur si simplu, poate oameni constrinsi de realitatile sistemului national de sanatate sa nu-si faca datoria. E adevarat si faptul ca “omul sfinteste locul” dar fara fonduri nu se pot face minuni. Banii se duc pe limuzine de lux si suv-uri,pe concedii all inclusive in strainatate, sau sint furati pur si simplu ca atare sub diferite forme, mai mult sau mai putin legale, de zecile de mii de paraziti si capuse cu spate politic adusi in fruntea bucatelor de regimul postcomunist de aparatnici si comisionari ai vinzarii de tara actual. Nu exista prea multe solutii locale si nici spatiu de manevra in absenta fondurilor. Gasirea de tapi ispasitori locali este irelevanta. Ca peste tot si problemele din sanatate pot fi rezolvate doar printr-o uriasa schimbare de mentalitate in tara asta, care inseamna renuntarea la gituirea caprei vecinului, o asezare justa a scarii valorilor, ratiune si gestionarea acestei tari dupa modele verificate, care se practica in toate societatile avansate cu adevarat, unde respectul pentru munca, ratiune si grija reala pentru om sint realitati. E timpul ca manelistii si tradatorii de neam si subdezvoltatii cultural si mental sa fie goniti de la conducerea acestei tari. Atunci vor disparea si directorii “unsi” de catre acestia si in mod sigur mai multi bani pentru sanatate. Paradoxal poate, dar abia atunci si cearceafurile din spitale vor fi curate, iar boschetarii (citi vor mai fi)vor fi reintegrati in societate sau macar cazati in stabilimente dedicate lor. Pina atunci feriti-va pe cit posibil de spitale si tratati-va cit se poate ambulator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Îţi înţeleg opinia şi părerea, însă eu nu pot să îi cer statului sau ministrului socoteală că paznicul, în acord cu asistentele şi medicii, le dă voie boscehtarilor să intre şi să doarmă în saloane fără să sufere de vreo boală.
    Nu e vina ministrului că pute sau că cearceafurile sunt pătate şi păturile rupte. Ţine de managementul spitalului.

    O să îmi zici că nu sunt bani de pături! Dacă în fiecare lună spitalul ar cumpăra măcar 3 pături, care nu depăşesc ca preţ 50 de lei toate, s-ar mai schimba lucrurile. Nici nu trebuie finanţare ministerială pentru asta.

    Ar putea şi doctorii aceia care iau şpăgi foarte mari să facă o donaţie, dacă le-ar mai păsa de pacienţi măcar cât le pasă de şpaga primită de la ei. Vorbesc strict de cei care condiţionează actul medical de banii primiţi. Ceilalţi, bravo lor! La ce salarii au...de ce să nu accepte dacă li se oferă?

    Sunt lucruri de bun simţ care pornesc de jos.

    RăspundețiȘtergere
  3. De două ori groază. Odată boala care te manifestă şi spitalul. De cele mai multe ori intri cu o boală şi ieşi cu alta ori mai multe din spital. Două groaze într-una.
    Toate cele bune:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu este de mirare!!! Joi la urgente stateau oamenii plini de sange in frig si in picioare asteptand ca niste scolarei devotatii specialisti in radiologie care Dumnezeu stie pe unde umblau.
    La noi ca la nimeni. Romaniei i-ar prinde bine un medic precum Dr. House :)
    Asa ca nu trebuie sa ne miram de faptul ca mergi sa te tratezi si pleci mai rau de acolo...

    Succese!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, din pacate cam asa e. Cum a scris mai sus Marius Ola, intr-adevar, de cate ori am intrat in spital, chiar si numai sa insotesc pe cineva,am avut impresia ca intru "clean" si ies cu ceva acareturi de boli. Si nu e vorba numai de spitalul judetean. Mergeti la Marzescu, sa vedeti acolo "lux"! Cand am intrat acum vreo luna in mega spital am avut impresia ca m-am transportat brusc undeva in 1892...
    Si da, daca oamenii strazii dorm prin spitale, nu e doar vina lor. Din nefericire se ajunge la asta poate si pentru ca nu accepta ajutorul primit din partea centrului de zi pentru persoane fara adapost, pentru ca la centru trebuie sa fi curat, sa nu bei, sa faci ordine si sa vrei sa-ti gasesti ceva de lucru...pe cand in spitale, cazarea e gratuita de orice alte obligatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. indiferent de regulament, se procedeaza sub presiunea realitatii-daca nu-i lasi pe boschetari sa intre, ii stringi a doua zi inghetati de pe banci si tot la urgenta ajung-daca schimbi doua trei cearceafuri pe zi e tot una cu o actiune periodica de casare, doar ca pierzi timp zilnic sa cumperi-sint aceeasi bani in final care nu sint-directorul daca e prost administrator-nu poti sa-l schimbi ca e politic-decit dupa alegeri eventual-tot cu unul politic-iar politica actuala zice, noi si-ai nostri ca brazii, in rest potopul-nu are rost in concluzie sa tratezi simptome fara sa te lupti de fapt cu boala-cu nerusinatii de la putere-care se tin de ea ca riia-cu concursul nostru al tuturor-prea idioti ca sa ne convina sa vina oameni inteligenti in fruntea bucatelor

    RăspundețiȘtergere
  7. si de calitatea medicilor din judetean cand vei vorbii?

    RăspundețiȘtergere
  8. stiu un caz in care un pacient a ajuns in spitalul judetean cu probleme destul de grave care dupa 24 de ore in care medicii si conducerea spitalului au decis ca e mai bine sa formeze o echipa de medici care sa preleveze organele ca nu ar mai avea nici o sansa. Norocul lui a fost ca se aflase diagnosticul pe alte cai decat cele prin care vine medicul si-ti spune ce are respectivul pacient, si a fost transferat intr-un spital cu adevarat de urgenta unde a fost salvat .Acolo intradevar am vazut ce inseamna medicina si cum ar trebui sa arate un spital. In spitalul judetean clar este un dezinteres total.Daca aveti nesansa de a ajunge in acel spital incercati sa va transferati cat mai repede in spitale din alte localitati.Acolo muriti cu zile

    RăspundețiȘtergere
  9. Tine intradevar de bun simt sa schimbi un cearceaf, dar si mai mult tine de bun simt sa nu bagi in acelasi salon un boschetar care se odihneste si un pacient caruia ii e cu adevarat rau. Bravo tie ca ai sesizat acest lucru. Nu esti prima insa tu ai venit si cu dovezi clare a ceea ce se intampla in „spitalul mortii“ cum era numit la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi este imposibil sa inteleg de ce strainii inca mai vin la noi in tara. Am calatorit si eu in alte tari, am ajuns din nefericire si in spital in Germania, dar ma bucur ca am ajuns acolo şi nu aici.
    Suntem absolut de rasul lumii. Nici nu vreau sa ma gandesc ce impresie isi fac despre noi cei care ne viziteaza tara si mai ales cei care ajung, domane fereste, in spital.
    Rusine noua, tuturor, ca nu luam atitudine, ca tacem ca prostii chiar daca tuturor ni se intampla din astea

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-aduc aminte cum buni a fost diagnosticata cu infectie la rinichi si trimisa acasa de medicii din spitalul judetean. Noroc cu medicii adevarati unde am internat-o pana la urma si care i-au pus diagnosticul corect si au salvat-o: avea de fapt pneumonie. Paula, tu sti despre ce vorbesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dap. Şi de fapt asta este subiectul următoarei mele postari. Nu era pneumonie, era pleurita, care din cate am inteles atunci este mult mai grava

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincera sa fiu nu mi-as mai dori sa ajung acolo vreodata. Sunt clujeanca si din pacate am asitat la aceasta scena. Daca va linisteste cu ceva sa stiti ca nici in spitalele din Cluj nu este mai bine. Referitor la postul anterior este intr-adevar mai ok sa chemati salvarea decat sa mergeti pe picioarele voastre la urgenta, insa am asistat si la scene in care s-a prezentat echipajul de urgenta la mine acasa, si cu toate ca eram pe moarte vorba aia, au spus ca nu sunt destul de bolnava, astfel incat mi-au dat ei ceva medicamente. Evident ca situatia nu s-a inbunatatit... chiar din contra, asa ca dupa cateva ore am luat un taxi si m-am prezentat de urgenta la spital.

    In urma cu catva timp mi s-au cerut bani pentru a-mi schimba un pansament(echivalentul a 5RON) - asta dupa ce am suferit o operatie, iar la 2 saptamani cand m-am dus sa imi scoata firele mi-au spus ca nu au ustensile.
    Tot la urgenta mi s-a cerut bilet de trimitere de la medic intr-una din zilele de 1Decembrie, pe acelasi motiv cum ca nu eram destul de bolnava.

    E ridicol ce se intampla in toate spitalele din tara, si cel mai trist este ca nimeni nu face nimic in privinta asta.

    RăspundețiȘtergere