Unul dintre cei care a comentat la articolul anterior mă întreba când voi vorbi despre calitatea medicilor de la noi. Este într-adevăr un subiect fierbinte pentru mulţi. O să dau câteva exemple de „profesionalism“ în Spitalul Judeţean. Nu voi da însă nume pentru că nu îşi au rostul.
Aşadar:
O să enumăr numai trei întâmplări din experienţa mea cu Spitalul Judeţean. De data aceasta legate de profesionalismul medicilor, nu de condiţiile de acolo.
Toate s-au întâmplat în mai puţin de o jumătate de an:
1. Bunicii mele îi era foarte rău şi avea febră mare. Ajungem la urgenţe, mă întâlnesc cu medici cunoscuţi şi în care aveam încredere. Au preluat-o imediat, au pus-o pe perfuzii şi i-au făcut analizele. Mă aşteptam să o interneze. Ei bine... nu. Au venit analizele şi ne-au spus că e numai o simplă infecţie urinară şi că poate pleca acasă. Numai noi ştim cum a trecut acea noapte. Dimineaţa, la prima oră, l-am sunat pe un medic de la alt spital braşovean şi în mai puţin de o oră era internată. Avea pleurită, adică inflamarea stratului de ţesut subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică. Aceasta i-ar fi fost fatală dacă mai stătea acasă câteva zile.
2. Mama mea a ajuns tot la urgenţele Spitalului Judeţean cu o durere acută de stomac. Nu veţi ghici ce diagnostic i s-a pus: infecţie renală Ce are stomacul cu infecţia renală, nu ştiu. O fi avut şi aşa ceva, nu zic, dar pe ea o durea în continuare stomacul. Evident că am apelat din nou la bunătatea aceluiaşi medic de mai sus şi a stat şi ea internată aproape două săptămâni pentru că afecţiunile erau mai multe şi ceva mai grave. Şi în ziua de astăzi este pe regim şi va trebui să îl ţină toată viaţa.
3. Al treilea caz este poate cel mai tragic. Un domn a ajuns la spital în urma unui accident. „Nu are decât cu genunchiul probleme. Îl operăm dimineaţă“, i-a spus un doctor cunoştinţei mele care era cu el. Până dimineaţa omul a murit. Avea şi alte probleme nedepistate de un medic plin de „profesionalism“.
E adevărat că nu toţi intră în aceeaşi oală, că sunt plătiţi prost, că organismul uman este complex, că este o meserie grea, că fac gărzi peste gărzi ca să poată lua bani mai mulţi sau ca să suplinească lipsa medicilor. Au foarte multe „circumstanţe atenunante“ de partea lor şi sunt de acord cu ele. Cu toate astea eu zic că mai bine laşi locul unuia care se implică trup şi suflet în meseria asta decât să moară din cauza ta oameni care dacă ar fi consultaţi cum ar trebui ar mai putea trăi mult şi bine.
Pe de altă parte pot da şi câteva nume de oameni integri şi care chiar ştiu să îşi facă meseria. Unul dintre ei, din punctul meu de vedere, este doctorul Iosif Şamotă. Două persoane dragi mie merg pe picioarele lor acum, datorită lui. Uneia dintre ele nu i se mai dădea nici o şansă de recuperare a piciorului.
PS: Cei care vreţi, scrieţi şi voi experienţele voastre din spitalele braşovene. Poate cineva se va simţi destul de ofensat încât să încerce să schimbe ceva. Sau măcar să dea nişte explicaţii
PS1: Vă rog scrieţi un nume, chiar dacă nu pe cel real, ca să ştiu cui îi dau răspunsuri :). Pentru asta, după ce scrieţi, daţi un click la „Selectaţi profilul“, apoi selectaţi Nume/Adresă URL. Scrieţi un nume şi click pe postare. Prima dată o să vă spună că nu se poate, dar dacă mai daţi încă o dată clik o să fie ok.
DECÂT ATÂT!!!